Üniversitemiz Fadik Sevin Atasoy’u konuk etti
24 Nisan 2019 17:03

İletişim Fakültesi, “Hollywood Sektörüne Yakın Bakış” adlı söyleşiye ödül sahibi aktris yazar Fadik Sevin Atasoy’u konuk etti. Söyleşinin moderatörlüğünü, Rektör Danışmanımız Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Sarıtaş yaptı.

İletişim Fakültesi’nde düzenlenen söyleşiye, Dekan Prof. Dr. Zakir Avşar ile öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

“Biz tekiz, en iyiyiz”

Dekan Prof. Dr. Zakir Avşar, iletişim mesleğinde, deneyimin çok önemli olduğuna işaret ederek, “Kendinize güvenmelisiniz. Kendinize şunun için güvenmelisiniz. Çok iletişim fakültesi var, çok mezun var ama biz bir taneyiz. Biz tekiz, en iyiyiz. Bu sebeple kendinize güveneceksiniz. En iyi olduğunuz için de en iyiler bizleri kıramıyor, sizler için buraya geliyorlar. Sizlerle vakitlerini, bilgilerini ve deneyimlerini paylaşıyorlar” dedi.

Bütün göstergelerin en iyi olma durumunu kanıtladığını söyleyen Dekan Avşar, “Sizin gözlerinizdeki ışıltılar da bunu bizde kanıtlıyor. Sizlerle gurur duyuyoruz” diye konuştu. İletişim sektöründeki sorunların büyüdüğüne dikkati çekerek, “Yeni medya, istihdam imkânlarını gittikçe kısıtlıyor. Teknoloji, ne yazık ki insanı ihmal eden bir şekilde sürekli gelişiyor” diye konuştu. Bu durumu aşmanın yollarının olduğunu belirten Dekan Avşar, “Ne kadar yüksek niteliklere sahip olursanız, hepiniz o kadar ileriye gidersiniz. Bizim yüzümüzü kara çıkartmıyorsunuz” dedi. Dekan Avşar, iletişim fakültesi mezunlarındaki işsizlik rakamlarının kötü bir durumda olduğunu dile getirerek, şu şekilde konuştu:

“Sektör bu kadar okulu kaldırmaz. En iyileri yaşatalım, en iyiler var olsun. En iyilerden de en iyiler mezun olsun. Yarış ve rekabet çok önemli. Yarışmaz ve rekabet etmezsek yaya kalırız. Şu ana kadar bizi ayakta tutan ne idi? Yarış ve rekabete her daim hazır olmamızdı. Yarış ve rekabete girdiğimiz zaman da kazanmamızdı. Bunu nasıl sağlıyoruz. Hocalarımız ve siz öğrencilerimizin çalışkanlığı, azmi ve gayreti ile sağlıyoruz.”

“Atasoy, Hollywood’da Türkiyemizi temsil etmiştir”

Rektör Danışmanı Dr. Öğreti Üyesi İbrahim Sarıtaş ise ile yaklaşık 20 yıldır bir dostlukları olduğunu belirterek, “Kendisini burada sunmak benim için bir onur” ifadesini kullandı. Babası tiyatro ve sinema oyuncusu Sönmez Atasoy’un, kızı Fadik Sevin Atasoy’a vasiyetini dile getiren Sarıtaş, “Babası, ‘Türkiye’de kalmayacaksın. New York’ta, Los Angelas’ta bizim tiyatromuzun bayrağını yürüteceksin’ demişti. O vasiyeti de kendisi çok güzel yaptı” ifadelerini kullandı.

Hollywood sektöründe oynayan Türk oyuncu sayısının az olduğuna dikkati çeken Sarıtaş, “Böyle bir çabamız ve girişimimiz var. Dizi sektörümüz, sinema sektörümüz gelişiyor, ileride olacaktır. Ama öncüller, ilkler çok önemlidir” dedi. Sarıtaş, Türkiye’de yabancı dilde tiyatro oynayabilecek çok oyuncunun olmadığını ifade ederek, “Fadik Hanım bu anlamda New York’ta İngilizce oyunlar koymuştur. Hollywood’da oyunculuk kariyerinde cast noktasında Türkiyemizi temsil etmiştir” şeklinde konuştu.

“Cesaret, korkuya rağmen adım atmaktır”

Fadik Sevin Atasoy,  hırs ve azmi birbirinden ayırmayı becerebildiğini belirterek, “Benim için hayatta sorduğum şöyle bir soru vardı: ‘Ben neden bu dünyaya geldim?’ Sanırım bütün filozoflar aynı soruyu sormuştur. Cevabı da bir ömür sürmüştür. Yaşamla ölümün arasındaki parantezi bununla doldurabiliriz” ifadelerini kullandı. Kendisini harekete geçiren cümlenin “Yaşam amacım ne?” sorusu olduğunu ifade eden Atasoy, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Neden yaşıyorum? Para kazanmak için mi? Sosyal düzenin bana biçmiş olduğu kurallara uygun bir insan olmak için mi? Yaşam amacım ne? Her şey soruyla başlıyor. Cevap da zaten soruda gizli değil mi? Ben ‘yaşam amacım ne’ diye sorduğumda, tek bir kelime geldi karşıma: yaratmak. Her ne koşulda olursa olsun yaratmak. Yüreğimin tutkusunu gerçekleştirdiğim zaman o sana ekmediğini de getiriyor, nasibini de getiriyor istediğin hayali de. Yeter ki bu tutkuya sarıl.”

Atasoy, “Cesaret, korkuya rağmen adım atmaktır. Korkmamak değil. Korkmak şahane bir şey. Bir şey seni korkutuyorsa orada senin hediyen var diye düşünüyorum” dedi. Şöhretin ne olduğunu bilmeyen bir ailede büyüdüğünü dile getiren Atasoy, “Çocukken babamdan imza alırlardı. Sanırdım ki herkesin babasından imza alınıyor” dedi.

Sektörün kurallarını iyi bilmek gerektiğini ifade eden Atasoy, öğrencilerle kendi tecrübelerini paylaştı ve  “Hayallarinizden vazgeçmeyin. Araştırın, mutlaka tüm kapılar açılacaktır” önerisinde bulundu.

Fotoğraf: Nihal Demirci-Arman Önal